Creëer een open doucheruimte met douchewanden!
Douchewanden scheiden je douche af van de rest van de badkamer. De belangrijkste functie van een douchewand is voorkomen dat je badkamer nat wordt.
Douchewanden zijn echter niet alleen functioneel. Een mooie douchewand kan je badkamer ook een andere uitstraling geven.
Het plaatsen van een douchewand is niet zo moeilijk. Dat is natuurlijk prettig, maar dat heeft nog een andere implicatie.
Sommige mensen plaatsen in een keer een compleet nieuwe badkamer.
De hele badkamer gaat dan op de schop.
Het maakt dan niet zoveel uit dat het een bende is, alles gaat open en alles wordt vervangen.
Duurzame onder de douche
Niet iedereen zal echter zin hebben om zijn of haar complete badkamer te vervangen. Zij willen slechts dat hun badkamer een iets andere uitstraling krijgt, of dat hun badkamer voor een gedeelte wordt opgeknapt. Voor die mensen is het aantrekkelijk om een nieuwe douchewand te plaatsen
Douchewanden beslaan namelijk een groot oppervlak. Ze bepalen daarom mede de uitstraling van je badkamer. Door een nieuwe douchewand te plaatsen kan je je badkamer een compleet nieuwe look geven, terwijl dat dit een geringe investering vergt.
Hoe transparant wil je je glas hebben?
Een andere vraag die je je moet stellen is: hoe transparant wil ik mijn glas hebben.
Er zijn mensen die kiezen voor een volledig transparante douchewand. Daar zijn voordelen aan verbonden.
Het belangrijkste voordeel van een transparante douchewand is dat het de badkamer groter laat lijken.
Soms is het echter een nadeel dat een transparante wand minder privacy geeft.
Douchewanden en de kwaliteit van het glas
De meeste douchewanden zijn gemaakt van glas. Het is daarom belangrijk dat het glas van goede kwaliteit is. De meeste mensen zullen zich niet dagelijks verdiepen in de kwaliteit van glas, dus daarom geven we je een aantal zaken waar je op moet letten als je een douchewand koopt
In de eerste plaats adviseren we je om een douchewand te kopen die gemaakt is van veiligheidsglas. Hier hoef je eigenlijk niet specifiek op te letten, omdat dit vrijwel altijd het geval is, maar het kan geen kwaad om hier toch even naar te kijken. Veiligheidsglas is sterker dan normaal glas. Daarnaast breekt het glas op een andere manier. Het valt niet in scherven uit elkaar, maar in kleine korreltjes. Een douchewand die niet gemaakt is van veiligheidsglas is levensgevaarlijk.
In de tweede plaats is het goed om te kijken naar de dikte van het glas. Een douchewand heeft meestal een dikte van ongeveer 8 millimeter. Sommige douchewanden hebben een dikte van 6 millimeter, andere wanden hebben een dikte van 10 millimeter. Over het algemeen zijn de dikkere wanden iets duurder dan de dunnere, dat is vanwege het simpele feit dat ze sterker zijn.
Een interessante ontwikkeling die je de laatste jaren ziet is de behandeling van glas met een speciale coating. Die coating zie je niet, maar is er wel. Als je heel goed naar een glaswand zou kijken, dan zou je zien dat de wand niet helemaal egaal is. Er zitten kleine poriën in. In die poriën gaat naar verloop van tijd kalk zitten. Daar is niets aan te doen en het is vrij lastig om het te verwijderen.
De nanocoating die aangebracht wordt op het glas dicht die poriën af. Daar zie je verder niets van, maar het resultaat is er wel. Kalk kan zich door de coating veel minder makkelijk aan de douchewand hechten.
Hierdoor blijft je douchewand veel helderder. Uiteraard hangt er aan een douchewand die met een dergelijke coating behandeld is een prijskaartje, maar wij adviseren toch om voor een dergelijke douchewand te kiezen.
Douchewanden van plastic
Het komt ook voor dat douchewanden gemaakt worden van plastic. Dergelijke wanden zijn een stuk goedkoper dan wanden van glas. Dat lijkt een voordeel, maar daar is eigenlijk ook wel alles mee gezegd.
Een douchewand van plastic blijft namelijk veel minder lang mooi. Na verloop van tijd blijft het kalk zich aan de wand hechten en dat krijg je er niet meer van af. Op de korte termijn is een wand van plastic dus goedkoper, maar je zal hem wel eerder moeten vervangen als je een nette badkamer wilt houden. Daarnaast heeft een plastic douchewand een wat goedkopere uitstraling. Dat werpt zijn schaduw over de hele badkamer.
Deuren, of geen deuren?
Als je een douchewand gaat plaatsen, dan heb je de keuze of je een deur wilt, of juist geen deur. Als je geen deur wilt, dan creëer je een inloopdouche. Een inloopdouche heeft maar een wand. De overige wanden worden gevormd door de muren van je badkamer. Het voordeel van een inloopdouche is dat je je minder opgesloten voelt.
Als je een douchecabine instapt, dan sluit je jezelf toch op een bepaalde manier op. Het nadeel van een inloopdouche is dat je minder privacy hebt. Privacy kan prettig zijn, maar dat hangt van je persoonlijke voorkeur af en in sommige gevallen ook van je gezinssamenstelling.
Als je een gesloten douche wilt, dan zal je er een deur in moeten plaatsen. Er zijn verschillende soorten deuren die je in je douche kan plaatsen. In de eerste plaats kan je kiezen voor een deur die openslaat. Daarnaast kan je kiezen voor een schuifdeur, of een paneeldeur. Het hangt natuurlijk een beetje van je persoonlijke voorkeur af welke deur je kiest.
In sommige gevallen is het echter makkelijker om een schuifdeur of een paneeldeur te kiezen. Dat heeft vooral met de ruimte te maken. Een openslaande deur moet natuurlijk wel open kunnen. Daar is ruimte voor nodig. In kleinere badkamers wordt er daarom vaak gekozen voor een schuifdeur.
Maak je douche compleet met een regendouche
Zoals gezegd: een nieuwe douchewand kan je badkamer een hele nieuwe uitstraling geven. Als je toch met je douche bezig bent, dan moet je zeker overwegen om gelijk een extra stap te zetten.
Installeer bijvoorbeeld een regendouche of een nieuwe thermostaatkraan. Een regendouche zorgt ervoor dat het water zich over je uitstort. Je krijgt dan het gevoel dat je door een frisse regenbui loopt.
Daarnaast geeft het je badkamer een extra luxe uitstraling. Om je badkamer er nog luxer uit te laten zien, kan je er voor kiezen om een nieuwe thermostaatkraan te plaatsen. Een mooie thermostaatkraan kan wat extra grandeur aan je badkamer toevoegen.